<< Nyitóoldal

 

Hunor és Huszár - Búvárinfó 2012
Az ötödik elem a fehér fény - Sopronyi Richárd - Megjelent a Submarine-ben
Búvárok a betonon - Szabó Brigitta - Megjelent a Népszabadgág-ban
LED - Light Emitting Diode - Sopronyi Richárd - Megjelent a Submarine-ban
Jordánia búvárszemmel! - Sopronyi Richárd - Megjelent a Búvárinfóban

Az ötödik elem a fehér fény

A világegyetem alapvetõen öt elembõl áll - tûz, föld, fém, víz és a fa.
Elõdeink már az õskorban megtanulták, hogy a tûzet sok féle képpen hasznosíthatják.
Melegen tarthatják otthonaikat, megfõzhetik ételeiket és nem utolsó sorban segítségével fényt varázsolhatnak a sötétségbe.

A XX. század elejére jutottunk el odáig hogy tûrhetõ hatásfokú fényforrásokat tudtunk elõállítani ami még mindig inkább a barlangtûz szintjén áll, hiszen a hozzáadott energia 95%-a hõképzõdés miatt elvész.
Az izzószálas megoldásnál hatékonyabbnak bizonyultak a kis- és nagynyomású gázkisülõ lámpák.

A nagy áttörést a világító diódák jelentették (amelyeket angol nevük alapján, Light Emitting Diode, sokszor LED-nek is neveznek) melyek az elektromos energiát közvetlenül alakítják át fényenergiává. .

Évtizedeken keresztül szinte kizárólag mûszerek és háztartási berendezések jelzõlámpáiként és kijelzõiként használták, manapság azonban elterjedten használják közlekedési és más jelzõrendszereknél illetve a legújabb világítástechnikai berendezésekben. A fehér fényt elõállító LED-ek fényhasznosítása már túlszárnyalta a halogén izzólámpák fényhasznosítását.

A FA&MI amely 1991-ben alakult Olasz vállalat, mindig elõrelátó és újító szándékú volt. 1997-óta külön figyelmet szentelt egy új világítási technológia a LED kifejlesztésére megvalósítására amelynek eredményeként ma a FA&MI a búvárlámpák gyártásában nagyhatalomnak számít.

A számítógéppel tervezett modellek, alapanyaguk, kialakításuk és a zord körülmények között végzett tesztelések biztosítják a FA&MI búvárlámpák kiváló minõségét, megbízhatóságát és biztonságát.
A lámpák teste anodizált alumíniumból készült amely nagymértékben ellenáll a korróziónak míg az elülsõ üvege temperált optikai kristály típustól függõen 4 vagy 6 mm vastagsággal. A tömítettséget kék Viton 70SH o-gyûrûk biztosítják amelynek köszönhetõen a lámpák vízhatlansága 200 méteres mélységig garantált. A ki és bekapcsolást elektromágneses kapcsoló biztosítja kiküszöbölve ezáltal a mechanikus meghibásodását, illetve a véletlenszerû bekapcsolástól biztonsági zár védi..

A FA&MI LED lámpákat a megfelelõ technológiának köszönhetõen a szárazföldön is használhatjuk akár hagyományos elemlámpaként is mivel nem igényelnek hûtést a hasonló teljesítményû hagyományos halogén lámpákkal szemben.
Az élettartamot tekintve egy általános halogén lámpa kb.1000h, egy általános fehér LED kb.20 000h míg a FA&MI által használt LED LUXEON 80 000h azaz 10 éves átlag élettartamot biztosít használójának.

A színhõmérsékletét tekintve az általános halogén 3500°K sárgás fénnyel világít míg a LED 5000°-6000°K fehér fénnyel világít.

A hagyományos halogén akkumulátoros lámpák 20-50W-os teljesítményt, 45-80 perces világítási idõvel adják le, míg a FA&MI POWER LED típusú lámpái 10-18-25-40-50W-os teljesítmény mellett (4 db AA ceruzaelemmel) 30-18-12-8-3 órás világítási idõt produkálnak.

Ezeknek a lámpáknak az óriási elõnye (a korábban említetteken kívül) hogy kis kézilámpa nagyságúak, 140-160mm hosszúságúak, 40-65mm átmérõjû lámpafejjel.

A FA&MI által gyártott lámpákra alaphelyzetben 2 év a garancia, de a LED lámpáira, 6 évre meghosszabbítható garanciát vállal. Az árukat tekintve szintén versenyképesek, hiszen egy általános 50W-os halogén lámpa árához képest a POWER LED 50 típusú (50W teljesítményû) lámpája több mint 20 % olcsóbb.

info@divingisland.hu

Az FA&MI lámpáknak és kiegészítõknek kizárólagos Magyarországi importõre a DIVING Island Kft.