<< Nyitóoldal

TATA, Fényes Fürdő

Egy csodálatos merülőhely Magyarországon, amely télen nyáron merülhető a kiválló minõségű 20-24°C-os, kristálytiszta, több mint 100 méteres mélységből feltörő karsztvíznek köszönhetően.


Előre kiírt és egyeztetett időpontokban  merüléseket szervezünk vizsgázóknak, gyakorolni, vagy csak egyszerűen merülni vágyó búvárok számára a tatai Fényes Forráshoz!

Következő időpont:
2024. szeptember 07. szombat 14:00

A kiírt időpontok tájékoztató jellegűek, előzetes jelentkezés e-mailen szükséges és minimum 4 fő búvár esetén érvényesek!

Tarts velünk ide is!A források története:

1913-ban, az akkor még Tata község egy fürdőt hozott létre, hogy kultúrált körülmények között strandolhassanak az emberek. 1927 nyarán utakat építettek és kényelmet szolgáló padokat is elhelyeztek, hogy még konfortosabb legyen. Sajnálatos módon, a 60-as években a tatabányai bauxitbányászat rendkívül nagy mennyiségű víz kitermelését igényelte, így a források kezdtek eltűnni, majd 1973-ra teljesen kiapadtak. Hosszú szünet következett a bányászat miatt, de 2004 áprilisában bezárták az utolsó bányát is. Ennek köszönhetően a források kezdtek ismét életre kelni. Ma a gondos karbantartásnak köszönhetően régi fényében tündököl ismét.


Egy kis érdekesség:

Régebbi búvártartalmú könyvekben (1962 Békaemberek c. vagy az 1963-as kiadású Kalandok a Tenger mélyén c.) több utalás is található a tatai Fényes Forrásról. Ezeken a régi képeken az akkori merüléseket örökítették meg. Talán az egyik legismertebb kép, amely Rádai Ödönt ábrázolja, szintén a tatai Fényes Forrás partján készült a 60-as évek elején.Merülések:

Budapesttől nem túl messze található Tata és a Fényes Fürdő. Tõlünk, Újpesttől autópályán megközelítve, 80 km-körüli távolságra van kocsival. A tavakban az átlag látótávolság 3-5 méter, de az időjárás és a búvárok mennyiségétől függően akár több is lehet. Vízhőmérséklet a hazai tavakhoz képest egyedülálló, hiszen télen-nyáron 20-24 °C-os.  A max. vízmélység 3-4 méter körüli a látvány ami elénk tárul páratlan a maga nemében.

A tó, rengeteg érdekességet tartogat az idelátogató búvárok számára. Szine garantáltan találkozhatunk nagymértű pontyokkal, csukával, naphalakkal és sok egyéb halfajjal.  4 nagyobb tóból áll amelyeket csatornák kötnek össze egymással. Ez utóbbiak mélysége átlag 1,5m.


 

A tórendszer egyik leglátványosabb része az utolsó és egyben legnagyobb tavában a Katona-tóban látható, ahol a 118 méterről feltörő enyhén szénsavas karsztvíz lebegteti, látványilag mintegy forralja a kvarchomokot.Ügyelni kell a különböző felszerelési tárgyainkra, hogy azok megfelelően legyenek rögzítve, egyéb esetben, beejtve a forrásba, örökre búcsút inthetünk nekik. Érdemes fotókat filmeket készíteni, akár csak telefonnal is amelyet egy arra alkalmas tokba helyezve megörökíthetjük ezt a csodálatos élményt.

Árak :

A tó használatának napi díja
21 500 Ft/fő/nap

 

Jelentkezési feltételek:

 • Legalább OWD búvár végzettség
 • Próba merülés estetén külön egyeztetés szerint
 • Előleg befizetés szükséges (15 000 Ft)
 • Az előleg befizetés határideje az adott hét csütörtök 16:00-ig
 • Az előleg befizetés készpénz vagy utalással teljesíthető

Amit a napi díj tartalmaz:

 • 2 merülés 3 tóban (Sarki tó - Körtefás tó, Katona tó)
 • 1 db 12 literes levegõvel töltött palackot
 • ólom súlyokat
 • merülésvezetést
 • szauna használatot

Amit nem tartalmaz a napi díj

 • búvárfelszerelés bérlése (6990 Ft/nap)
 • útiköltség
 • gépkocsival történő behajtás 500 Ft/autó
 • kisérő számára a belépő 2500 Ft/fő
 • tanösvény belépő: 2000 Ft/fő
A kiírt időpontok tájékoztató jellegűek és egyéb időpontokban is lehetségesek. Előzetes jelentkezés e-mailen szükséges.A kiírt ár minimum 4 fő búvár esetén érvényesek!
Bővebb információért, illetve jelentkezni az alábbi elérhetõségeken lehet.

Telefon:+36309774076

e-mail: info@divingisland.hu
 

Várunk téged is szeretettel!

 
 
Érdekelne a dolog
Név:
eMail:
Telefon:
Ellenörző szöveg:
 
A feliratkozáshoz el kell fogadnod a két fentebbi feltételt!