<< Nyitóoldal

TATA, Fényes Fürdő
Egy csodálatos merülőhely Magyarországon, amely télen nyáron merülhető a kiválló minőségű 20-24°C-os, kristálytiszta, több mint 100 méteres mélységből feltörő karsztvíznek köszönhetően.

Előre kiírt és egyeztetett időpontokban  merüléseket szervezünk vizsgázóknak, gyakorolni, vagy csak egyszerűen merülni vágyó búvárok számára a tatai Fényes Forráshoz!

Időpontok:
A területen végzett átalakítások jelenleg, nagyon zavarossá tették a tavat. Mivel a látótávolság 1 m alatti, bizonytalan ideig nem szervezünk újabb merüléseket erre a helyre. Amint a körülmények ideálisak lesznek, újra megkezdjük a merülések szervezését.

A kiírt időpontok tájékoztató jellegűek, előzetes jelentkezés szükséges és minimum 3 fő búvár esetén érvényesek! Bővebb információért, illetve jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet, vagy ki kell tölteni az érdekelne részt alul.

Tarts velünk ide is!A források története:

1913-ban, az akkor még Tata község egy fürdőt hozott létre, hogy kultúrált körülmények között strandolhassanak az emberek. 1927 nyarán utakat építettek és kényelmet szolgáló padokat is elhelyeztek, hogy még konfortosabb lehessen. Sajnálatos módon, a 60-as években a tatabányai bauxitbányászat rendkívül nagy mennyiségű víz kitermelését igényelte, így a források kezdtek eltűnni, majd 1973-ra teljesen kiapadtak. Hosszú szünet következett a bányászat miatt, de 2004 áprilisában bezárták az utolsó bányát is. Ennek köszönhetően a források kezdtek ismét életre kelni. Ma a gondos karbantartásnak köszönhetően régi fényében tündököl ismét.


Egy kis érdekesség:

Régebbi búvártartalmú könyvekben (1962 Békaemberek c. vagy az 1963-as kiadású Kalandok a Tenger mélyén c.) több utalás is található a tatai Fényes Forrásról. Ezeken a régi képeken az akkori merüléseket örökítették meg. Talán az egyik legismertebb kép Rádai Ödönről, amely szintén a tatai Fényes Forrás partján készült a 60-as évek elején.Merülések:

Budapesttől nem túl messze található Tata és a Fényes Fürdő. Tőlünk, Újpesttől autópályán megközelítve, 80 km-körüli távolságra van kocsival. A tavakban az átlag látótávolság 3-5 méter, de az időjárás és a búvárok mennyiségétől függően akár több is lehet. Vízhőmérséklet a hazai tavakhoz képest egyedülálló, hiszen télen-nyáron 22-24 °C-os.  A max. vízmélység 3-4 méter körüli ami nem túl mély, de a látvány ami elénk tárul páratlan a maga nemében.

A tó, rengeteg érdekességet tartogat az idelátogató búvárok számára. Szine garantáltan találkozunk nagymértű pontyokkal, csukával, naphalakkal és sok egyéb halfajjal.  4 nagyobb tóból áll amelyeket csatornák kötnek össze egymással. Ez utóbbiak mélysége megmosolyogtató, hiszen esetenként 50-70 cm mindösszesen...


 

A tórendszer egyik leglátványosabb része az utolsó és egyben legnagyobb tavában a Katona-tóban látható, ahol a 118 méterről feltörő enyhén szénsavas karsztvíz lebegteti, látványilag mintegy forralja a kvarchomokot.Ügyelni kell a különböző felszerelési tárgyainkra, hogy azok megfelelően legyenek rögzítve, egyéb esetben, beejtve a forrásba, örökre búcsút inthetünk nekik. Érdemes fotókat filmeket készíteni, akár csak telefonnal is amelyet egy arra alkalmas tokba helyezve megörökíthetjük ezt a csodálatos élményt. Azok számára, akik esetleg rendelkeznek valamilyen Apple iPhone-al, Samsung Galaxy S3, vagy S4-el, biztosítani tudunk megfelelő tokot ehhez.

Árak :

A tó használatának napi díja 7500 Ft/fő/nap

Az ár a következőket tartalmazza:

  • gépjárművel történő behajtást és parkolást
  • öltöző
  • wc
  • merülésvezetést

Egyéb opcionális költségek:

  • búvárfelszerelés bérlése (4000 Ft/nap)
  • töltött palack (2500 Ft/12 literes palack)
  • telefonhoz bérlehető tok
  • lámpa
  • utiköltség

Időpontok:
 

A kiírt időpontok tájékoztató jellegűek és egyéb időpontokban is lehetségesek. Előzetes jelentkezés szükséges és minimum 3 fő búvár esetén érvényesek! Bővebb információért, illetve jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet, vagy ki kell tölteni az érdekelne részt alul.

Telefon:+36309774076

e-mail: info@divingisland.hu
 

Várunk téged is szerettel!

 
 
Érdekelne a dolog
Név:
eMail:
Telefon:
Ellenörző szöveg:
 
A feliratkozáshoz el kell fogadnod a két fentebbi feltételt!