Gyermekbúvár foglalkozás
Vidra búvártábor, Malom-tó 2021.
Vidra búvártábor 2021. júniustól!
Gyermek tanfolyam 12.05.
Próbamerülés
Kid diver 12.05.
Fundamentals 12.03.
Szárazruhás képzés 12.08.
Gyakorló merülés
Haladó Nitrox 12.10.
Jég alá merülő szaktanfolyam 12.09.
Junior OWD 10.28.
Kezdő búvár 12.08.
Felszerelés karbantartó 12.11.
Haladó búvár 12.09.
Merülésvezető tanfolyam 01.12.
Nitrox tanfolyam 12.11.
Mentőbúvár tanfolyam 12.07.
Búvárfelszerelések szervizelése egész évben!
Aktuális búvár foglalkozásaink és tanfolyamaink!
AQUA MED- Búvárbiztosítás egész évben!
Tanácsok tanfolyamokhoz!


Tata, Fényes Forrás télen-nyáron!
Budapest, Malom-tó télen-nyáron!
Mexikó 2021 február
Malajzia 2021. január
Molnár János Barlang télen-nyáron
Merülések a Kőbányában!

adria<< Nyitóoldal

Nézd meg Te is a múltat élőben! Merülj velünk a Kőbányában!
Aktuális időpontok:
2020. december

Budapest X. kerületében, egészen pontosan a Bánya utca 37. szám alatt egy különleges, rejtélyes, labirintus jellegű közel 35 km-es alagútrendszer húzódik nagyjából 220 ezer m2 alapterületen. Ezt a város alatti részt az egykori kőbányából alakították ki melynek egy része merülhető!
 
Rendkívüli körülmények között, most elmerülhetünk a múlt egy részébe!

Történeti háttér:
A hely történelmi szereplőként elsőként 1244-ben bukkan fel, mikor is IV Béla adománylevelében (bányajog) került feltüntetésre Kewer (Kőér) néven. Később a tatárjárás idején, felismerve a városok védhetetlenségét, várakat és védműveket építettek, amelyekhez a követ, innen termelték ki. A bányában mészkő található, amely még a földtörténeti középkorban (miocén) jött létre, mikor is a Kárpát medence jelentős részét tenger borította. Ez az üledékes mészkő könnyen vágható, faragható, kellően szilárd és fagyálló, ezért a város legfontosabb építőköve lett. Az innen kitermelt kőből készült pl. a Lánchíd két pillére (pilonja), az Alagút homlokfala, a Margit híd kő elemei, A Citadella, a Mátyás-templom, a Halászbástya, a Magyar Állami Operaház és még hosszasan sorolhatnánk nevezetes budapesti épületeinket.
A kibányászott, több millió köbméternyi mészkő helyén jött létre, ez a pincerendszer. 1890-ben rendeletben tiltották be a bányászatot, mivel a kitermelés elég kezdetlegesen, szervezetlenül zajlott, veszélyessé vált, továbbá a mészkő elveszítette jelentőségét az építőiparban. Ami megmaradt az Magyarország egyik legnagyobb alagútrendszere, amely mélységét tekintve 10-15 méterrel, de helyenként akár 40 méterrel található a felszín alatt. Az 1854 indult útjára az első sörfőzde Magyarországon, amely egyben az első sörgyár is lett. Ma, mint Dreher Sörgyárak Zrt ismert. Eleinte a pincerendszert érlelésre használták, mivel kellően hűvös volt. Ez időtájt találták fel a mélyfúrású kutat, és mivel, a sziklák alatt kiváló minőségű víz volt, onnan nyerték ki a sörfőzéshez szükséges vizet. Végül, amikor befejezték a szivattyúzást a jó minőségű talajvíz megemelkedett, elöntve ezzel jelentős területeket.
Merülések
Ma ezen víz alatti részek egy része merülhető. Igen látványos nagy kiterjedésű termek, lépcsőházak és folyosók övezik. Számtalan, a régmúltból otthagyott tárgyak, eszközök színesítik az egyébként víz alatti világítással is rendelkező teret. Olyan itt merülni, mintha lebegve járhatnánk be egy-egy gyártelep részeit. A víz hőmérséklete télen-nyáron 12°C. Van olyan része, amelyhez nem szükséges barlangi végzettség, ezért az a rész, szinte mindenki számára elérhető. Az átlag merülés időtartama 45 perc. A bánya átlag mélysége 15-17 méter. Haladó végzettséggel elérhető az ezen a részen lévő legmélyebb pont is, ami 28 méter.
A merülés díja: 15000 Ft/fő/alkalom

A díj a következőket tartalmazza:
  • Merülés előtti eligazítás, felkészítés
  • Merülésvezetés
  • Tanfolyamot végzőknek kedvezmények!
Feltételek:
  • Igazolhatóan, legalább kezdő búvárvégzettség
  • Minimum 3 fő búvár
  • Előzetes jelentkezés
Egyéb felmerülő költségek
 
Tarts velünk és engedd, hogy a múlt megelevenedjen elötted is!
Bővebb információkért, fordulj hozzánk az alábbi elérhetőségeinken!


DIVING Island Búvárközpont
mobil: +36309774076
e-mail: info@divingisland.hu
 
Érdekelne a dolog
Név:
eMail:
Telefon:
Ellenörző szöveg:
 
A feliratkozáshoz el kell fogadnod a két fentebbi feltételt!